Wednesday, April 13, 2011

Belajar Loghat Kampung Pisang


“Enjit-enjit semut, siapa sakit naik atas.....” 

Masih ingat lagi penangan Hantu Kak Limah Balik Rumah?! Sepanjang 95 minit tayangan, jelas anda semua tergelak berdekah-dekah kerana sangat terhibur dengan jalan cerita, lakonan serta dialog bersahaja dalam loghat Perak yang menjadi ‘makanan’ Mamat Khalid. Siapa lagi yang sudi popularkan loghat Perak kalau bukan anak jatinya bukan? Oleh itu, saya juga sebagai anak jati Perak yang dilahirkan di atas katil Hospital Besar Ipoh mali ingin mengajak anda sama-sama belajar loghat Perak secara official di blog saya ni. 

Siapa setuju sila angkat tangan macam awok. Soley-soley~


A
ACHERKEME - macamana kalau
ATER - habis tu
ASER - Bila
AYO - Air
AJER NGAN YER -  betul sangat dah tu

B
BULOR - Lapar tak makan
BOLEN - Bertelanjang Bulat
BIOT - Degil
BERDAGHOH - berdarah
BERDANO - terlalu kotor
BERDAMO - bersepai
BENGKIN - garang
BEDA'AH - Tipu/bohong
BEBEI - degil sngt2 atau pun menyesal/bebal
BONYEH - lantai yg basah
BOJOT - badan basah habis kena hujan
BESIT - merotan
BEGHANSOR - nak balik
BALUN - pukul/makan/belasah
BANTEI - Bantal/pukul/belasah
BEGHOCHAT/BOCHAT - Ikan Haruan
BEKELE - Bergaduh
BONGKEH - Cungkil
BINGKEH - Bangun dengan cepat
BEBIGHAT - calar balar
BETOLO-TOLO - tak mahu pergi dulu sampai bertolak-tolak

C
CHER/CER - cuba/'try'
CAKCHIBO - binatang pepatung
CENCOGHOT - Tikus berbau busuk
CENONGGEN - menconot ayam
CENANGOR - serangga yg berbau busuk selalu dijumpai berhampiran dgn lampu
CHICHO - jatuh satu2
CHUCHO - menyalakan api
CHUCHOR - siram/cucur tepung goreng
CHUAK - simbah
CHEGHIN/MENCHERGHIN - badan rasa nak demam
CHEGHOYE - Mencari
CHEKOH - pegang
CEKELAT - Gula-gula
CHAGHIT - koyak

D
DAN - Sempat
DEGHUIH - Nakal
DEDO - Panas2 sejuk

E
ENGKUH - Rupanya

F

G
GHODI/KODI - membetulkan balik/repair
GETAK - jatuh / luruh
GEGHOTOK/GEROTOK - jambatan
GETIK - menyampah
GANJEI - terkena / naya / terkejut
GHERBER/REBER - sesak, beriya, gedik, poyo
GILA SEPEREGHE - separuh gila
GEBOR - Selimut
GHEGHOBOK - Almari utk simpan lauk pauk
GENUIH - Memetik bunga
GHOPAH - dah mati
GHONJANG - Jolok
GELEGO - Alang2 rumah
GHERNIK - kecil/halus
GOMEN - Kerajaan
GEMO BEBENO - Suka sangat
GILIO - Giliran
GAMOK - Agak
GHALET - Leka

H
HAJAP - Ingin/hendak
HAMBAT - kejar
HANCHIT - Ketepi
HANTAP - badan yg sasa
HANGAT PIJOR - Panas yg keterlaluan
HEMPAH PIO - bertungkus lumus
HOGEH - goyang/goncang
HILIO - Hilir

I
 INGKER - seronok sangat

J
JELEBO - Labi2
JENUH - tunggu lama sngt
JELEIPEK - dah tak lalu nak bangun
JA'AMER - mukaddam
JELAGE - Taik pelita minyak
JEGEI - Biji mata yg terbeliak
JIGHUIH - siram
JUJUIH - meleh-leleh (contoh: air mata)
JEGHELUIH - kaki termasuk dlm lubang
JOGHER - padanan yg tak kena langsung

K
KUMER/KEIMER - kita, kami
KOMER - korang
KEMIN - Kemas/smart
KALA LEIPET - Kala jengking
KAYU ROL - pembaris
KALEN/KALEH - selak/berubah
KAYO - nak ke sungai/nak pergi buang air kecil/besar
KOKAK - Gigit
KOKO - 'Chocolate'
KOTEH/KEGHOTEH - Kertas
KELAMAYOR - mata dah kecil/mengantuk sangat
KEGHOBO/KOBO - Kerbau
KUTEY - dah lama/cungkil
KULU-KEILO - jalan mundar-mandir
KHIGHAP - sesuatu yg di dlm bekas dah terbalik
KHIG'EI - susun secara beselerak
KEBOH - nak sihat dari demam

L
LABUN - cakap/bagitahu/berkata-kata
LECAH - becak/lumpur
LECHAK - main2/buat sepah di atas katil
LIMBAH - air pekat yg kotor
LIBANG-LIBU -  tak senang duduk/tak tentu hala
LEGHEH/LEGHAS - cepat
LANGGAT - Susun tinggi; biasa guna pada pinggan
LUKU - ketuk di kepala
LENDUT - sesuatu yg dah terlalu berat
LEBOH - hilang
LESOH - Senyap
LEMPO - Baling
LEPO - tempat susun pinggan mangkuk di kenduri kawin
LENJUN - basah kena hujan

M
MIKER - anda, awak, kamu
MENGKEMER/MENGKOMER - awak/korang semua
MERABAN TEBEN - Tak Tentu Arah, Perbuatan yang Pening
MUNCOH - dah kaya banyak duit atau berharta
MERAMBU - joli sana sini
MENTEKEDAGHOH -  makan dgn lahap
MENTECHIKER - makan
MEGHOLOH - Tidor
MENTONG - makan sampai tambah 2-3 kali
MAKEI - pakai/guna
MENGKIAK - besar sikit dari anai2 selalunya menjadi kalkatu
MEGHEDANG-GHEDANG -  membuta-tuli/ikut suka
MENTELON - Seluar panjang
MELENGKO - membelit
MENEBEN MUKE - melangok kat kedai kopi
MENGERGHONYOT - berdenyut-denyut
MEMBANGO BAU - busuk baunya
MELANTUNG KOHONG - busuk sesangat
MOH - Jom
MEGHANDEI/RANDEH - menyeberang sungai dgn berjalan kaki
MEJELEIJEH - Meleleh
MUN - Kot
MEGHERBEH - Buang Air Besar/Berak
MEGHATOH - makan lauk tanpa nasi
MELEYSIO - tak sempat nak cari tmpt kencing
MUNTAH MONGGEK - Muntah hijau
MELEPEH - Kentut
METE - duduk diam tanpa bergerak
MENCICIT -  lari dgn laju
MANGKO - Buah yg dah keras, tak sempat masak/tunggu lama sangat
MANTOI - tak lut
MEGHUN - berasap/bakar sampah tanpa keluarkan api

N
NGELEIWO - Terumbang ambing kekiri ke kanan [Macam ular kena palu]
NYELAP SADOR - seseorang yg seperti dirasuk
NGELE’NYOR - Mengedik atau pun ngada²/ gatal
NYOR- Buah Kelapa
NYEGHOGIN -  tersenyum sorang diri
NGETIT - kena gigit serangga
NYAGHIH - mujur
NGELAT - main tipu
NGILEI - mengilai macam langsuyur
NGEISOT - bergerak sikit2 sambil duduk
NYENGKET - Mengintai
NYONGKIT - Berjalan-jalan
NGERNYI - geli geleman
NIN - Air yg jernih
NYELEBIUR - terjuih bibir
NYADIN - buat tak tau
NYENDIN - menumpang/mintak tumpang sekaki
NGENGHUWIT - benda halus yg bergerak
NGANCHOK WAK - "perkataan mencarut"
NYEGHENKEN - Kurus kering tak ada isi langsung
NGELATOK - Berdebar kerana terkejut
NYOGHOGAT - Perasaan menyampah terhadap sesuatu /sikit tak suka
NOHEN -  Buat tak ambil peduli
NYEGHOLANG - terang sangat
NYEMEDANG - selalu sangat
NYENDOI - ikut belakang
NYEGHAMBEI - Terjuntai
NYAMBEI/NGUNIN - "bersenggama"
NGELIGEH - Mengigil
NGEKEK - ketawa bedekah-dekah
NGERLUIN - bucu tikar yg terlipat ke atas
NGOBOK - menangis
NGELEJAT - mengelupor (seperti terkena air panas)
NGELEIBEH - lebihan
NGELEDIN - melengkung
NGOCOH - Mengacau
NGAMBOI - timbul dari dlm air
NGEIGHEN - senget/condong
NGHUNGUT-NGHANGAT - rasa tak puas hati
O
OGHANG - orang

P
PEROK - jakun / tak pernah tengok benda
PASIO - Pasir kering
PORES - jabatan hutan
PUIH OPEH - Pejabat pos
PIO - Tulen/Asli
PENGGEI - Baling/lontar
PETIA - memang sudah direnung/ memang yakin
PAGHAP - pukul
PENGOR - bau yg terlalu busuk
PO'NGOR - Terbuka
PACAK KETO - Penyucuk sanggul di kepala
PANCHOR - mandi air pancut
PEGHONJANG APER - Entah nak buat apa
PANJUT - Pelita
PELEY'OT - Terkolap
PENANGGAH - Orang2 yg bekerja di majlis perkahwinan
PIGHEN MOLONG - Mangkuk


R
REBEN TEYBEN - selekeh sangat
REGIH - Penyapu lidi

S
SELUIN/SELEIWIN - selekeh, tak kemas
SIO - hendak
SEMUT GATEI - Semut Api
SEMBEI - Pasir basah
SENTEN - menarik kaki seluar ke atas
SIUT - cucuh / menyalakan
SELAIT - lampu suluh / torch light
SEPEGHOH - alas / lapik meja
SA'NGEI - tudung saji
SI-YAR* (sengorkan bunyi) - mangguk tingkat
SOMPEH -Serpih, Sumbing,ada cacat sikit.
SAMO - Merah Jambu
SOH - Sunyi sepi/ senyap
SENAWAT- Pulas/cubit
SELASOR - Pangkin
SUGHIH - berbincang mengenai salasilah keluarga
SEGHIH - mangacau nasi yg telah masak
SEGHIN - memulas telinga
SELUANG TEGHOBANG - Tupai
SEGHONOK BEBENO - Suka sangat
SELOGHO - usik-mengusik
SANTAK - masuk jauh ke depan/belakang
SENAYAN - Hari Isnin
SEMANGKA - Buah Tembikai
SEKUPANG LIMA DUIT - 15 sen
SEGHOYAT - hujan yg dah nak berhenti
SEMIYAK - Sihat/elok

T
TEMAN/AWOK - aku, saya
TOBEN - Tua Bangka
TAK KU SIO - tak mahu, tak hendak
TEPENGHONGOR/TERBEGHONGEH - Terbuka luas
TAWO HEBIO/LEISYO - rasa yg sangat tawar
TUMPO - jatuh tak bergerak
TEJEGHOMBAB - Terserandung/jatuh tersembam
TABOH - pukul/belasah
TAK NGOMBEN - tak ada kesan, tak jadi apa
TOJEN - Kurus Tinggi
TEPEGHOK - Terperosok sembunyi
TETEMEH - pulih semangat
TOHOR - Tahan makan
TEGHOBANG/TOBANG - Terbang
TEGHOYAK - menangis
TENGIN - Bodoh2 bengap
TOGHEK - marah sangat
TEMBOK - Jalanraya(sebutan E tanda)/Bocor(sebutan E tanpa tanda)

UNTEI - buat kerja secara sikit2/tak terlawan


W
WEH LER -  ['ungkapan tak puas hati'] 

X

Y
YANGAT - Minuman Panas

Z



p/s: Tengok tu macam tak ada pape je... Tu ler teman dah kabo dah kite ni jangan fanic~ hahahaa...

2 comments:

ejulz said...

kite bako.. kite bako.. heHe

Anna King said...

ejulz
Baaako je rumah ni abes citer. Lot ni kite ratakan, buat tanam cili. Uih , mengkome nih baru balek dari konsert black metal tu eh ? ~

Muhammad Iman Harraz Pengemas Rumah Terbaik Dari Ladang !

  #Gambar-gambar di bawah didapati dari whatsapp mamanya# Hai si kecik ni memang kaki pengemas bertaraf antarabangsa betul. Ten...